fbpx

5 съвета за по-добър сън още тази нощ!

1. Ограничете излагането пред изкуствена светлина.

Много хора се приспиват пред телевизора, компютъра, смартфона или таблета, за да се отпуснат в края на деня и да заспят по-лесно, но това е грешка. Първо, телевизията късно вечер има стимулиращо, а не отпускащо действие върху ума. Второ, светлината от синята част на спеткъра, излъчвана от тези дигитални устройства, нарушава циркадния ритъм и потиска синтеза на мелатонин (хормона на съня). За пълноценен сън спазвайте следните правила:
* Не използвайте компютри, лаптопи, смартфони и таблети поне 2 часа преди сън. Без Facebook в леглото!
* Елиминирайте всеки източник на светлина в стаята — най-често става въпрос за светлина от LED диоди. Ако ползвате дигитален будилник, го заменете с аналогов или блокирайте светлината от циферблата. Сложете плътни завеси.
* Ако поради някаква причина, не можете да премахнете всички източници на светлина, ползвайте маска за сън.

2. Избягвайте тежка храна преди лягане.

Тежката и вредна храна ще се отрази върху качеството на съня ви. Никога не се хранете веднага преди лягане. Вечеряйте поне 2-3 часа преди това, по възможност нещо леко — комбинацията от чист протеин и зеленчуци е уместна.
Не консумирайте кофеинови напитки през втората половина на деня. Ако страдате от хипогликемия, можете да хапнете нещо леко 30 минути преди лягане.

3. Физическата активност подобрява съня, но избягвайте тежките тренировки преди лягане.

Тези, които са активни и успяват да изразходят достатъчно енергия през деня, ще имат по-добър сън от тези, които лентяйстват и се хранят нездравословно. Избягвайте да спортувате късно вечер, защото няма как това да не повлияе на качеството на съня — след тренировка тялото е доста възбудено от самото натоварване.

4. Установете редовен ритъм.

Лягайте и ставайте приблизително по едно и също време всеки ден. Така ще дадете възможност на тялото да се адаптира и да синхронизира билогичния си часовник. По този начин ще си набавяте необходимата почивка и ще се чувствате по-добре.

5. Не прекалявайте.

При възрастните хора всичко над 9 часа сън е напълно излишно. Излседванията показват, че преспиването има дори обратен ефект, като може да придизвика отпадналост и сънливост през целия ден. Ако не можете да изкарате денонощието без следобедна почивка, дременте за 20-30 минути (не повече) в периода 14-16 часа следобяд.

В заключение:
Заедно със спорта и храненето, добрият сън е един от трите стълба на здравето. Ако искате да бъдете здрави, силни и да се възстановявате добре, направете съня ваш приоритет.

Call Now Button