Menu

Blog

Най-добрите лечебни чайове (ІІ част)

Както вече стана дума в предния материал за лечебните чайове, билките се приемат лесно, без токсични промени в организма, а при правилното им прилагане се постига не само пълно излекуване, но и укрепване на организма. Продължаваме темата, като този път изброяваме другите видове чайове, чиито известни свойства имат незаменим лечебен ефект.

Лечебни чайове

Бял равнец – вълшебна билка за женската полова система

Много билкари наричат белия равнец „мъжката билка“, защото някога войниците редом с хляба и водата са я носели в торбите си, тъй като са познавали кръвоспиращите й свойства, както й бързото действие на белия равнец срещу различни болежки. Но от друга страна, именно тази билка е едно от най-ефективните средства срещу женски неразположения като нередовна менструация, маточни кръвотечения и мигрена.

Голяма част от свойствата на белия равнец се дължат на богатия му химичен състав. В надземната част се съдържа 0.20 до 0.50% етерично масло, чиято главна съставка е хамазуленът (50%), образуващ се от горчивия сесквитерпенов лактон матрицин (0.005-0.10%) при дестилация на растението с водни пари. Освен хамазулен, етеричното масло е богато и на сесквитерпена α-кариофилен и други моно- и бициклични терпени: α- и β-пинен, циенол, туйон, камфор, борнеол и сложни естери. Билката съдържа още горчивото вещество ахилеин, дъбилни вещества, алкалоиди, флавоноида лутеолин-7-гликозид, органични киселини, витамините С и К, аспаргин, нитрати и др.

 • Ефикасно кръвоспиращо средство;
 • Болкоуспокояващо и ободряващо средство;
 • Нормализира двигателната и секреторната функция на стомаха;
 • Противовъзпалително средство, дължащо се на съдържащия се в етеричното масло хамазулен;
 • Като помощно средство в терапията за лечение на възпаление на яйчниците, при миома и бяло течение;
 • Седативно средство при жени в климактериума.

Рецепта за приготвяне на чай:
Приготвя се запарка, като 15 г наситнена билка се заливат с 200 мл вряща вода. След като изстине, течността се приема по една супена лъжица преди хранене три пъти дневно. С нея може да се прави гаргара при кървящи венци, възпаление на устната лигавица и др. За да има ефект, запарката трябва да се приема в продължение на две-три седмици.

Смрадлика – първокласно противовъзпалително средство

Едва ли има по-универсална билка от смрадликата, носеща още името тетра. Смрадликата, наред със салвията и лайката, е една от най-предпочитаните билки с ясно изразено адстрингентно, противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Тетрата, като уникален лек от природата, е богата на дъбилни вещества – галотанини (15-25%), свободна галова киселина (около 3-5%), флавонолови гликозиди (мирицитрин и фустин) и етерично масло, в състава на което са установени мирцен, α-пинен, камфен, линалоол и α-терпинол.

За какво е полезна най-много смрадликата?

 • За лечение на гнойни кожни обриви, рани, циреи;
 • Окапване на косата и обилно потене на краката;
 • При кървящи, подути и гнойни венци, афти;
 • Ставни отоци и хемороиди;
 • Колит, диария и дизентерия;
 • Като помощно средство при лечение на различни заболявания на пикочо-половата система.

Начин на употреба:
Прилага се само външно! Приготвя се запарка от 100 г листа в 1 л вряща вода, която се използва за промивки, гаргара, компреси, лапи и др.

Лайка – чай за белия дроб и дихателните пътища

Според представата на древните хора, познатата билка била с аромат на ябълка, а Плиний Стари й дава името земна ябълка (Chamo–milla). Като лечебно растение и може би най-популярното домашно лекарство, лайката е известна още в древността и влиза във фармакопеята на много страни. Но освен добрите си терапевтични свойства, чаят от лайка е с приятен вкус и неповторим аромат.

В цветните кошнички на лайката се съдържа 0.5-1.5% етерично масло с характерен син или синьо-зелен цвят. Цветът му зависи от съдържанието на азулени, което е различно и е в зависимост от биологичния вид на растението, както и от географския му произход. Азуленът на лайката се нарича хамазулен, образуващ се по време на получаването на маслото от нелетливи безцветни съставки – матрицин, и не се съдържа в свободно състояние в растението.

Трябва да се има предвид, че водни или алкохолни извлеци, които съдържат хамазулен, са нетрайни. В цветовете от лайка се съдържат и флавоноидни гликозиди с агликони апигенин, лутеолин, кверцетин, патулетин, които са с изразени спазмолитично действие. Същото действие притежеват и кумарините умбелиферон и херниарин. Съдържат се още и слузни вещества, стероли, горчиви вещества и мастни киселини.

Лайката се използва като:

 • Противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, ранозаздравяващо, успокояващо и потогонно средство;
 • Благодарение на хамазулена, лайката е с добре изразени спазмолитични, противовъзпалителни и газогонни свойства;
 • Средство за лечение на възпаления на храносмилателната система – на лигавицата на устата, венците, гърлото, при зъбобол, гастрити, ентерити, колити, при язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • Външно се прилага под формата на промивки при възпаления на конюктивите, при хемороиди, болезнени и труднозаздравяващи рани, мокрещи екземи, потене на краката;
 • Под формата на инхалация се препоръчва при грипоподобни състояния, фарингити, ларингити;
 • При болезнена менструация и смущения в съня;
 • Лайката намира приложение и в козметиката като средство за ефективно освежаване на кожата и за поддържане на русия цвят на косите.

Рецепта за приготвяне на чай:
Препоръчително е да се използва извлек, получен на студено (10 чаени лъжички билка се заливат с 500 мл студена вода, след 8 часа се прецежда и се изпива за 1-2 дни). Може да се използва и запарка за вътрешно и външно приложение: 2-3 супени лъжици билка се заливат с 250 мл вряща вода и престояват в затворен съд 1 час. Чаят се изпива на два пъти.

Бъз – сила през зимата

Старите хора наричат бъза свирчовина, заради меката сърцевина на клоните му и лесното им отделяне. В народната медицина той намира широко приложение, защото всяка негова част е лечебна и може да бъде използвана.

Цветовете на бъза съдържат малко количество етерично масло, съставено предимно от терпени, самбуцин, самбунигрин, каротин, аскорбинова киселина, флавоноиди – рутин, хиперозид, изокверцитрин и полифенолни киселини – кафена, хлорогенова и ферулова, а също така и гликозидни вещества с потогонно действие, слузни и дъбилни вещства. Старите билкари препоръчват плодчетата на бъза да се берат без дръжките и задължително да преминават през топлинна обработка, тъй като е необходимо да се разгради вредният гликозид самбунигрин.

Поради богатото си съдържание, отделните части на растението имат разнообразна употреба:

 • Цветовете на бъза имат потогонно, омекчаващо и отхрачващо действие;
 • Листата и плодчетата действат диуретично и слабително;
 • Цветовете се прилагат при: хрема, ангина, кашлица и пресипнал глас;
 • Освен това те намират приложение при лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра;
 • При поява на кожни обриви, ревматизъм.

Рецепта за чай от бъз:
От цветовете се приготвя чай, като 2 чаени лъжички от тях се заливат с 250 мл вряща вода. Оставя се за 10-15 минути, след което се прецежда и се пие на глътки. Лесно може да се приготви и воден извлек и сироп от бъз: 15 пресни съцветия се накисват в 3 л вода за една вечер, течността се прецежда и се приема затоплена или се приготвя сироп със захар, който се употребява разреден с вода като напитка.

Невен – билката-барометър

Неслучайно наричат невена билка-барометър. Старите хора казват: „Ако след 7 часа сутринта цветчетата му останат затворени, значи през деня ще вали“. А в народната медицина невенът е едно от растенията, на което се използва всяка негова част. Смята се, че първите сведения за използване на растението датират от 1 в. пр. н. е. от древоногръцкия философ и лекар Диоскород, който използвал настойка от невен за лечение на заболявания на черния дроб, както и за отстраняване на спазми на вътрешните органи.

От цветовете са изолирани голям брой тритерпенови съединения, между които производните на лупеола – арнидиол, фарадиол, урзадиол, календуладиол, α- и β-амирин, сапонини, производни на олеаноловата киселина, сесквитерпеновото съединение календин. Дрогата съдържа също така и етерично масло, полиацетилени, каротеноиди, ситостерол, стигмастерол, изофукостерол. Установени са и флавоноиди, дъбилни и слузни вещества, смоли, органични киселини (ябълчна и салицилова) и незначително количество алкалоиди.

Невенът намира приложение като:

 • Добро противомикробно, противовъзпалително и регенеративно  средство с ясно изразена способност да ускорява заздравяването на тъкани и рани;
 • Успокоява нервната система, намалява възбудимостта и напрежението;
 • Подобрява сърдечната дейност, като понижава кръвното налягане;
 • Особено добре повлиява стомашните язви, които се затварят значително по-бързо, отколкото при използването на други средства;
 • Намира приложение и при хронични заболявания на черния дроб;
 • Добро кръвопречистващо средство при жълтеница;
 • Народната медицина използва невен за лечение на болести на далака, лумбаго, главоболие, нервни състояния по време на климактериум, слаба менструация;
 • Като мехлем е изключително полезен при разширени вени, рани от изгаряне и гъбички по краката;
 • При контузии с кръвонасядания, рани от залежаване, както и при разтягания на мускулите.

Начин на употреба:
Прилага се настойка от цветовете (1:5) вътрешно по 30-40 капки 3-4 пъти дневно и външно за компреси и промивки в по-голямо разреждане.

Няколко полезни съвета…

 • Всички горчиви билки се варят 10-15 минути, отварата се оставя да се утаи и се прецежда.
 • Всички негорчиви и ароматични билки само се запарват и след това се накисват според указанията.
 • Корените, корите и семената се заливат първо със студена вода и след като се накиснат добре, се загряват до кипване.
 • Отварите и запарките от билки трябва да бъдат прясно приготвени, да не престояват повече от 24 часа, задължително да се съхраняват на тъмно и хладно място, но не в хладилник. За предпочитане е да се подслаждат с мед, а страдащите от диабет могат да ги консумират неподсладени.
.?.prostate.fr.?.
Von Behring, cialis viagra levitra acheter cialis en france cialis 30 comme Koch, a gardé son propecia pas cher trésor secret procurer du cialis afin de profiter de sa vente. Pour en revenir à nos jours, on peut dire plus pour elle que par le passé. Nous avons quel est meilleur site pour acheter cialis ou acheter kamagra oral jelly bien sûr eu nos exemples de survie d'un passé rocheuse.
Nous avons un grand rang et le fichier cialis dose quotidienne de conservatists à rien dont l'esprit trouve une entrée prêt, cialis et ses dangers avec eux, tout ce qui est pas timehonored et classique doit être combien de temps dur l'effet du cialis suspectée et exclus. Ils sont, toutefois, beaucoup moins dominant que risque avec cialis dans les temps anciens. En effet, le praticien ambitieux vente levitra generique cialis lilly sans ordonnance quel dosage pour le viagra mal de tete avec cialis d'aujourd'hui est plutôt incliner, d poser parmi les plus récentes et cialis comprimés pelliculés tadalafil kamagra oral jelly france cher les plus avancées penseurs et d'accepter tout ce qui vient avec quelque apparence raisonnable de la vérité. Ne vous découragez viagra super active acheter viagra site français pas cher donc pas déçu, ni en raison de la lenteur de l'appréciation. Autothérapeutique est un système ayant quel effets viagra forum est le prix du viagra les effet du viagra en france un fondement dans les vérités irréfragables de la biologie et est prédestiné à une reconnaissance propecia démangeaison et à la pratique de plus en plus. Son principal danger est dans la défense de sa valeur indépendamment de nos conditions toujours changeantes.
.?.underberg.com.?.
In der Tat, mit der Stadt Lyceum, im Albany Academy gegründet, während verbunden, vardenafil schweiz er war fleißig Sammeln und Ablegen alles, was von dem er selbst besitzen könnten, im Zusammenhang mit der Geschichte oder der Naturwissenschaft eine Leidenschaft, die, es levitra kaufen.ch ist bekannt, nicht aufhören oder nachlassen, wenn seine Aufnahme in das Board of Regents gab ihm ein weiteres Feld für seine Bewegung. Um die Staatsbibliothek halbwertszeit viagra und der Staatskabinett im Folgenden seine Zeit und tabletten durch viagra länger durchhalten mit sildenafil ist cialis in frankreich rezeptfrei seine priligy käyttökokemuksia Talente waren nicht wenig gerichtet und so war sein Eifer im Auftrag viagra probe gratis dieser Institutionen, die er nicht manchmal zögerten, wenn die illiberalen Politik einzelner Mitglieder der Legislative riskiert den Erfolg erforderlichen Mittel, um sein persönliches Versprechen, dass die Gelder sollten mit Bedacht angewendet werden, zu geben, und indem welche cialis generika ist zu empfehlen er, wie levitra 10 mg mit alkohol es war, der Endorser der wann darf ich viagra nicht einnehmen Regierung, er hat die Anerkennung der Ansprüche dieser Interessen gesichert ist und die notwendige Versorgung erhalten. Bei der Ankunft der Vattemare in diesem Land, sah Dr.
Beck sofort den Wert eines solchen wirkung viagra mit alkohol Systems des internationalen Austauschs, wie vorgeschlagen viagra tiefer blutdruck wurde, und wurde sofort eines seiner wärmsten Befürworter noch hat er jemals aufgehört, nach den aufeinanderfolgenden Gesetzgeber die Fortdauer zu drängen das System und sogar auf kamagra gesundheit seinem Sterbebett bat er, als einen persönlichen Gefallen, dass seine Freunde nicht vergessen, würde die Ansprüche zu diesem Thema, in dem er immer das Gefühl, einen so tiefen Zinsen. In einem Brief, in letzter Zeit erhalten haben, schreibt Vattemare Der kamagra rezeptpflichtig Tod von Dr.
Beck nimmt mich an die besten und treuesten Freund, den ich je cialis richtig einnehmen hatte, sowie der aufgeklärtesten und aktive Co-Betreiber bekomme ich viagra in jeder apotheke in der edlen Sache, auf die mein Leben gewidmet. Ich dachte, dass mit meinem viagra aus griechenland wirkt cialis sofort Freund war alles weg, aber die Erinnerung an seine Sorge um das System für den Austausch sowie seine väterliche propecia ersatzmedikament Sorge um die Staatsbibliothek, dass glorreiche Denkmal seines Patriotismus und hohen Wissens wieder meinen Mut zusammen, und mit ihm die Hoffnung, dass diese Art Friends Ich habe noch unter den Regenten der Universität, und die Erinnerung cialis generika nachnahme an die Freundschaft Dr. Beck für mich, und seines Verbandes in meiner Arbeit, die Fortsetzung ihrer guten Willen zu sichern würde. Außerhalb der ihm eigenen Aufgabenbereich wurde keine Aufgabe von öffentlichem Interesse sind, ohne zu finden in ihm ein warmes Fan vorgenommen. Wenn das Projekt einer Universität in der Stadt begonnen wurde, soll ein gewisses Maß, die wissenschaftlichen und literarischen Bedürfnisse der gesamten Vereinigten Staaten, Dr. Beck liefern in, finasteride günstig kaufen während all die Schwierigkeiten und Entmutigung Teilnahme an einer solchen Regelung sehen deutlich, verfehlte nicht Mit seinem praktischen Lager zu erkennen, und seine Ansichten waren liberal und umfassend.
Абонирайте се за нашия блог

Ще получавате последните новини, програми и промоции в нашия бюлетин

Най-продавани
Последни Промоции

Lost your password?

Register for this site

A password will be e-mailed to you.


Lost your password?

Please enter your username or email address.You will receive a link to create a new password via email.